Nabór na stanowisko Inspektor ds.jakości powietrza

• Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
4 września 2019

WÓJT GMINY IZABELIN

Ogłasza nabór na wolne  stanowisko urzędnicze
w Urzędzie Gminy Izabelin
05-080 Izabelin, ul. 3-go Maja 42

INSPEKTOR DS. JAKOŚCI POWIETRZA

Do głównych zadań osoby zatrudnionej na tym stanowisku będzie należało między innymi:

• stworzenie i koordynowanie ekopatrolu w celu dbania o przestrzeganie przepisów ochrony środowiska dotyczących min, badania jakości powietrza, w tym jakości paliwa używanego przez mieszkańców gminy (prowadzenie kontroli w terenie);
  • koordynowanie prac gminnego zespołu antysmogowego w ścisłej współpracy z ekspertami, organizacjami społecznymi oraz mieszkańcami;
  • opracowanie w porozumieniu z zespołem antysmogowym procedur działań na wypadek zaistnienia przekroczeń poziomu zanieczyszczenia powietrza na terenie gminy Izabelin;
  • nadzór nad gminną siecią monitoringu jakości powietrza, opracowanie koncepcji jego rozbudowy oraz uruchomienie powszechnego systemu powiadamiania mieszkańców gminy Izabelin o przekroczeniach dopuszczalnych norm jakości powietrza;
  • edukacja mieszkańców gminy w zakresie jakości powietrza oraz gospodarki niskoemisyjnej;
  • inicjowanie działań promujących proaktywną postawę na rzecz ochrony i poprawy jakości powietrza wraz z działaniami mającymi na celu promowanie i rozpowszechnianie odnawialnych źródeł energii;
  • współpraca z innymi organami w kwestii związanej z ochroną środowiska (klimatu)w szczególności z Wojewódzkim Funduszem Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej przy programie „Czyste Powietrze” oraz koordynowanie gminnego programu wymiany pieców w oparciu o przeprowadzoną wcześniej inwentaryzację;
  • przygotowanie propozycji programu dopłat do zwiększonych kosztów ogrzewania dla mieszkańców gminy Izabelin o niższym statusie dochodowym, którzy wymienili kotły opalane paliwem stałym na urządzenia opalane paliwem gazowym lub pompą ciepła;
  • podejmowanie i koordynowanie działań z zakresu ochrony i poprawy jakości powietrza oraz wdrażania gospodarki niskoemisyjnej;
  • śledzenie rynku związanego z innowacyjnymi rozwiązaniami technicznymi dotyczącymi ochrony powietrza;
  • udział w debatach, panelach dyskusyjnych i innych formach podnoszenia kwalifikacji i wymiany informacji związanych z tematyką czystego powietrza.
Autor: Małgorzata Lewandowska

• Powiększ zdjęcie Nabór na stanowisko Inspektora ds. jakości powietrza

Nabór na stanowisko Inspektora ds. jakości powietrza

Rozwiń Metryka